About VAIF
Το Visual Arts International Festival (VAIF) είναι μη κερδοσκοπικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη που προωθεί τη φωτογραφία, τη γραφιστική και το βίντεο, ενώνοντας καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Visual Arts International Festival
Το VAIF είναι φεστιβάλ αφιερωμένο στην ανάδειξη και προώθηση των οπτικών τεχνών, εστιάζοντας στη φωτογραφία, τη γραφιστική και το βίντεο. Πραγματοποείται στη Θεσσαλονίκη κάθε Νοέμβριο, φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες και λάτρεις της τέχνης από όλο τον κόσμο.
Οι δράσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις καλλιτεχνών, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Δες το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.
Γνώρισε Την Ομάδα
Η ομάδα πίσω από τη διοργάνωση του Visual Arts International Festival αποτελείται από επιμελητές, μέλη κριτικών επιτροπών και διοικητικούς υπέυθυνους. Όλοι τους διαθέτουν τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα και την επαγγελματική εμπείρια που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση του VAIF.
Δές αναλυτικά τα βιογραφικό και τις θέσεις κάθε μέλους της ομάδας.
Ο Στέφανος Κεσίδης είναι freelance φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας. Έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2021) και είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος «Φωτογραφία: Έρευνα και Μεθοδολογία» από το Τμήμα Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (2024). Επίσης, έχει αποφοιτήσει από το τμήμα «Τέχνη Φωτογραφίας» του ΣΑΕΚ ESP (2018) και είναι διπλωματούχος φωτογράφος από τον ΕΟΠΠΕΠ (2020).
Τα φωτογραφικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα φωτογραφικά αρχεία, την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και την αρχειοθέτησή τους. Επιπλέον, ασχολείται με τη φωτογραφία τοπίου, την αρχιτεκτονική φωτογραφία και τη χρήση αεροφωτογραφίας στη σύγχρονη φωτογραφία.
Η Ελένη Καραθανάση είναι Μουσειολόγος, Γραφίστρια και Φωτογράφος. Είναι απόφοιτος του τμήματος «Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία» του Πανεπιστήμιο Αιγαίου με κατεύθυνση τη μουσειολογία και του Ι.Ι.Ε.Κ. ESP στην ειδικότητα «Τέχνη Φωτογραφίας» και σπουδάστρια του ίδιου Ι.Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων». Επαγγελματικά δραστηριοποιείται στην εποπτεία εκθέσεων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας και είναι μέλος του προσωπικού του Τελλογλείου Ιδρύματος ΑΠΘ από το 2022 επιπλέον εργάζεται και ως γραφίστρια. Τα ενδιαφέροντα της στη φωτογραφία και τον κινηματογράφο εκτείνονται στη φωτογραφία τοπίου, το πορτρέτο και την καταγραφή – τεκμηρίωση φαινομένων (ρύπανσης, εγκατάλειψης, κλπ) και αρχείων.
Η Μένη Σεϊρίδου ασχολείται ενεργά με τη φωτογραφία από το 2014.
Ζει και δραστηριοποιείται ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Πιερία. Σπούδασε Διοίκηση επιχειρήσεων στο ΙΙΕΚ Πυθαγόρας, Διοίκηση γεωργικών εκμ/σεων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, και Τέχνη φωτογραφίας, με υποτροφία, στο ΣΑΕΚ ESP. Συμμετείχε σε εκθέσεις, φεστιβάλ, σεμινάρια και εργαστήρια φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 2020 έχει ασχοληθεί με την οργάνωση και επιμέλεια καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκθέσεων φωτογραφίας και φωτογραφικών βιβλίων.
Το 2021 κέρδισε το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η Artifactory με τίτλο «4 ποιήματα για τον Καβάφη- Το τέλος του Αντωνίου» και το 2022 κέρδισε το 3ο βραβείο στον διαγωνισμό “Staging the real” που διοργανώθηκε από το Photopolis festival.
Το φωτογραφικό της έργο αποτελείται κυρίως από εργασίες που αφορούν το αστικό και περιαστικό τοπίο, σε μια προσπάθεια εξερεύνησης και ανακάλυψης τόπων, αληθινών και φανταστικών, αλλά και το αυτοπορτραίτο, ως μέσο έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων, ενώ την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σύνδεση ανάμεσα στον γραπτό λόγο και τη φωτογραφία.
Έχουν κυκλοφορήσει τρία φωτογραφικά βιβλία της: Blue drops of ink, εκδόσεις Άθωνος art space(2020) Υφές, εκδόσεις Τρι.ενα Πολιτισμού (2022) και Πιερίας αφήγημα, εκδόσεις Τρι.ενα Πολιτισμού (2023) και έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες ατομικές εκθέσεις ενώ συμμετείχε ως συγγραφέας και ως φωτογράφος σε δύο βιβλία: Γυμνά καλώδια, εκδόσεις
Ρώμη (2018) και Δέκα παράθυρα ανοικτά, εκδόσεις Ελκυστής (2023).
Από το 2023 είναι μέλος της φωτογραφικής ομάδας Zinners που μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει δύο τεύχη του No name zine και έχει πραγματοποιήσει μία έκθεση φωτογραφίας.
Σπούδασε φωτογραφία στο Τμήμα Φωτογραφίας, Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Τ.Ε.Ι. Αθηνών (1991). Μεταπτυχιακό στην Φωτογραφία του τμήματος Media Arts & Design του Πανεπιστημίου του Westminster (Master of Arts, 2000). Είναι Διδάκτωρ Φωτογραφίας του τμήματος Media Arts & Design του Πανεπιστημίου του Westminster (PhD, 2006) με υποτροφίες του Ι.Κ.Υ. και του Ερευνητικού Συμβουλίου Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της Βρετανίας. Διδάσκει φωτογραφία από το 1993 στην μεταλυκειακή εκπαίδευση και είναι διευθυντής σπουδών στην ESP από το 2003. Έχει κάνει ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες για την φωτογραφία. Το φωτογραφικό του έργο έχει εκτεθεί, δημοσιευθεί και συμπεριληφθεί σε μελέτες που αφορούν τη φωτογραφία.
Διετέλεσε μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2016-2018) και της συμβουλευτικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου Emerging Landscapes-between production and representation σε συνδιοργάνωση του School of Architecture and the Built Environment και του School of Media, Arts and Design University of Westminster (2010).
Συνεπιμελήθηκε μαζί με την Αλεξάνδρα Μόσχοβη την έκθεση Πορτραίτα Ιστορίας, Βούλα Παπαϊωάννου Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960, έργα από τα Φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2017).
www.skoufias.com
Ο Κωνσταντίνος Ανδριάς γεννήθηκε το 1982 στην Θεσσαλονίκη. Το 2000-2002 σπούδασε οπερατέρ στο ΙΕΚ Επανωμής και το 2003 παραδοσικό animation στο European animation Masterclass. Το 2004-2009 σπούδασε στην Σχολή καλών τεχνών (εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών) στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2011-2013 έκανε το μεταπτυχιακό του στην Ακαδημία καλών τεχνών της Κρακοβίας με Anex στο 3d animation.
Έχει εργαστεί ως senior video editor για εκπομπές όπως τα Βαλκάνια Εξπρες, Βότανα καρποί της γης και Ασφαλώς επί τροχών. Το 2018 η πρόταση για ταινία μικρού μήκους animation “Πολύφημος”, παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ animation στο Ανεσί της Γαλλίας με την Asifa hellas.
Εργάζεται ως 2d, 3d animator και πιο πρόσφατα ως Funny tales colouring supervisor για την μεγάλου μήκους animation ταινία “Valemon” για την εταιρεία ώπου εργάζεται “Funny Tales (Addart)”.
Ο Στέργιος Καράβατος (Θεσσαλονίκη, 1972) είναι φωτογράφος, ανεξάρτητος επιμελητής και εκπαιδευτής της φωτογραφίας με πολύπλευρη διδακτική εμπειρία. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φωτογραφία στη σχολή ESP και κατέχει τον τίτλο MΑ in Photographic Studies από το University of Leiden, στην Ολλανδία.
Μεταξύ 2002 και 2008 εργάστηκε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην ψηφιοποίηση της συλλογής, στην παραγωγή των εκθέσεων και στην οργάνωση του ετήσιου -τότε- Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας, Φωτοσυγκυρία (μετέπειτα Photobiennale). Από το 2016 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με το MOMUS- Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην οργάνωση και επιμέλεια αρκετών εκθέσεων, κυρίως όμως ως production manager του κεντρικού τμήματος της Photobiennale. Από το 2013 μέχρι το 2019 συντόνιζε την εκθεσιακή εγκατάσταση του Athens Photo Festival του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας. Έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, Monumenta, MA in Heritage Management, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Άρσις, Εταιρία Ψυχολογία και Τέχνη) στην οργάνωση εργαστηρίων φωτογραφίας για αρχάριους, επαγγελματίες και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Στο πρόσφατο φωτογραφικό του έργο ασχολείται με την καταγραφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς καθώς και με τη σχέση μεταξύ αστικών χώρων, φυσικού τοπίου και ιστορικής μνήμης. Συχνά, συνδυάζει τη φωτογραφία με άλλα αφηγηματικά μέσα, όπως ηχητικά ντοκουμέντα, video και αρχειακό υλικό.
Η Σοφία Τολίκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978 και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Α.Π.Θ. (2001), Εδαφομηχανική (Μεταπτυχιακό) στην Ecole Centrale Paris (2002), Φωτογραφία στο Ι.Ι.Ε.Κ. E.S.P. (2010) και Aισθητική Aγωγή (Μεταπτυχιακό) στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. (2018). Ασχολείται ενεργά με τη φωτογραφία από το 2005.
Το 2013 απέσπασε στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων το Βραβείο Νέων Ελλήνων Φωτογράφων για την φωτογραφική της σειρά “Homes Sweet Homes”, που αναφερόταν στην έννοια του σπιτιού, της οικογένειας και της οικειότητας.
Έχει αυτο-εκδόσει τρία φωτογραφικά βιβλία, συλλέγει ήχους, ενώ παράλληλα διερευνά τη σχέση της εικόνας με την κίνηση μέσα από βίντεο μικρής χρονικής διάρκειας.
Έχει παρουσιάσει ατομικές και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και φωτογραφικού βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και εργαστήρια.
Φωτογραφίες της έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία, περιοδικά και καταλόγους. Μέρος των έργων της ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του MOMus-Μητροπολιτικoύ Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης και σε βιβλιοθήκες Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
About VAIF
Το VAIF διοργανώνεται από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δημιουργικός Παράγων
Το VAiF είναι ένα μη κερδοσκοπικό εθελοντικό φεστιβάλ που προωθεί τη φωτογραφία, τη γραφιστική και το βίντεο, φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο κάθε έτους.
01
Συγχρηματοδοτείται και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού
ενισχύοντας το όραμά μας να προσφέρουμε ένα φεστιβάλ υψηλού επιπέδου.
02
Εκπαιδευτικός συνεργάτης του φεστιβάλ είναι η σχολή φωτογραφίας και γραφιστικής esp+
Μέσω της συνεργασίας αυτής, προσφέρουμε μια σειρά από εξειδικευμένα workshops, σεμινάρια και masterclasses που απευθύνονται τόσο σε νέους όσο και σε έμπειρους καλλιτέχνες, ενισχύοντας την εκπαιδευτική διάσταση του Visual Arts International Festival. Η esp+ συμβάλλει καθοριστικά στο να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα μας με υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό περιεχόμενο, προσφέροντας στους συμμετέχοντες τα εφόδια για να εξελίξουν τις δεξιότητες και την καλλιτεχνική τους έκφραση.
03
Συνεργαζεται με πολιτιστικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα
όπως το Τμήμα Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Π.Α.Δ.Α.), τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Επικοινωνίας (ΕΒΓΕ), το Photometria Festival και το περιοδικό +Design.